Boşanma Davası Hakkında Önemli İpuçları

10.10.2017
Boşanma Davası Hakkında Önemli İpuçları

BOŞANMA DAVASI HAKKINDA İPUÇLARI ÖNEMLİ BİLGİLER

1) Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

2) Aleyhinize açılan boşanma davası dilekçesinin tarafınıza tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesi verip delillerinizi göstermediğiniz takdirde bir daha delil gösteremezsiniz.

3)Boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü devam etmektedir.

4) Boşanma davası açıldığında hiçbir geliri olmayan muhtaç kadın-erkek "mülkiyeti eşine ait olan evin" boşanma davası bitene kadar kendisine özgülenmesini isteyebilir .

5) Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gereklidir.

6) Boşanma davası sürerken, eşler birbirlerini affettiklerine dair bir beyanda bulunur veya buna yönelik davranışlar gösterirlerse boşanma davası reddolunur. Artık bir daha aftan önceki olaylara dayanılarak boşanma davası açılamaz. Yeni davanın konusu başka sebepler olabilir.

7) Eşler arasındaki mal rejiminin sona ermesinden doğan katılma alacağı ve değer artış payı alacağına yönelik talepler, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde yine aile mahkemesinde açılacak ayrı bir davada görülürler.

8) Yargıtay, evlenme sırasında kadına takılan ziynet eşyalarını bağış olarak kabul etmiş ve kadına ait olduğunu belirtmiştir. Boşanma sırasında kadının bunları geri verme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu ziynet eşyalarını erkek tarafının kadına takmış olması bu sonucu değiştirmez. Erkek tarafının taktığı takılar da bağış niteliğindedir.

9) Yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamlarınca verilmiş olan boşanma, evliliğin butlanı, evliliğin iptaline dair kararlar kesinleştikten sonra, taraflardan her ikisinin de yetkili makama başvurusu ile nüfus kütüğüne işlenebilecektir. Tarafların birlikte başvuru yapmasının mümkün olmaması veya kararın yetkili makam tarafından Türkiye kamu düzenine açıkça aykırı olduğunun değerlendirilmesi durumunda ise yine Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmak gerekecektir.

10) Boşanma davası nedeniyle, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Burada bakılacak kusur, boşanma sebebindeki kusurdur. Kusuru olmayan eşten tazminat talep edilemez. Tarafların eşit kusurlu oldukları kabul edildiğinde de tazminata hükmolunmaz

.

Tümü